Vyhodnocování:

     Chcete-li získat celkový koeficient vhodnosti potraviny, která obsahuje více přídatných látek, zapisujte si u nalezených druhů údaje s bodovým ohodnocením (např. 2+3+5+5+1…). Jejich součtem si uděláte obrázek o tom, kolik „černých kulí“ do sebe v případě konzumace takového produktu dostanete. Pokud se chcete problematice věnovat podrobněji a získat kvalitnější vyhodnocení, můžete sčítané koeficienty před součtem umocnit (tzn. 22+32+52+52+12). Tím dosáhnete většího rozlišení mezi jednotlivými skupinami.

     Je jasné, že ideální je čerstvá surovina s 0 body a nejhorší taková, jejíž konečný součet je nejvyšší. Je-li určitá přídatná látka užita ve vyšším množství (např. fosfáty v tavených sýrech), je třeba počítat s 2-3násobnou hodnotou (tzn. pro uvedený příklad 3×4…). O tom, jak významnou část tvoří daná látka, si lze udělat přehled ze složení uvedeného na obalu. Suroviny zde podle zákona mají být uváděny v sestupném množství, tzn. na prvním místě nejvíce zastoupená složka, na posledním nejméně užitá. Informace o přesném množství jednotlivých složek můžeme v současné době vidět na obalech potravin jen výjimečně, ale časem možná budeme moci vyhodnocování ještě vylepšit.

     U přídatných látek může být na obalu uveden místo E symbolu jen jejich chemický název, proto jsou na našich internetových stránkách i tabulky, jejichž část je řazena podle čísel a druhá podle názvů. Písmena a, b… za čísly rozlišují obdobné látky, které se však liší způsobem získávání apod. I tomu je třeba věnovat pozornost, neboť sloučeniny se stejným číslem (uvedeným za E) mohou mít vlivem svého doplnění odlišným písmenem zcela jiné výsledné působení.


Ukázka hodnotící tabulky:

Protokol pro kategorii: kečupy a hořčice a dresingy
výrobce: název výrobku: obsahuje Éčka kategorie podle tabulky: součet
Kand Aro kečup jemný E1422,
kyselina citrónová E330
3 (32=9)
3 (32=9)

6 (18)

Hamé sladký kečup E1422 3 (32=9) 3 (9)
Alba plus plnotučná hořčice E102
E110
5 (52=25)
5 (52=25)
10 (50)

Čistý protokol ke stažení naleznete zde
Designed © 2004 by Foxnet Webdesign