V současnosti se potravinářství
( zejména průmyslová výroba potravin) většinou neobejde bez používání přídatných látek (t.j. konzervantů, dochucovadel, barviv,... ).Už jen málokdy se používají
„přírodní” (t.j. chemicky neupravované) potraviny, čímž se člověk nenápadně
přibližuje k „syntetické stravě”. Mnohé přídatné látky však podle současného
vědeckého poznání lidskému zdraví příliš neprospívají a tak mnohá „dobrůtka”
není při nadměrné konzumaci pro lidský organismus právě to nejlepší. Nelze
sice všeobecně říci, že např. kečup je zdravý nebo škodlivý, ale je možné
si v regále z 12 druhů vybrat ten, který škodí nejméně nebo v ideálním případě
vůbec.
Hra 'Sbíráme Éčka':
Již delší dobu probíhá tato výchovná hra, která má za účel vyhodnocovat
kvalitu některých druhů potravin podle míry škodlivosti přídatných látek
(běžně označovaných písmenem „E” - něco více o Éčkách). Tím nepřímo vede účastníky k zamyšlení
se při nákupu potravin. Úkolem je vytvořit pořadí potravin na pomyslném
žebříčku škodlivosti v zadaných oborech (např. kečupy, hořčice, dresingy
a omáčky, polévky, jogurty, pudingy, limonády, sýry, pomazánky, bonbóny,...).
Hra je vhodná pro deštivé dny, kdy si děti nemohou pořádně užít přírody.
Spočívá v tom, že děti vejdou do sámošky s připravenými formuláři, do kterých
budou vyplňovat, o jaký druh potraviny se jedná, její značku, výrobce a
jaká „E” obsahuje (a nebo si doma projdou spíž). Snaží se zmapovat pokud
možno co nejvíce různých typů jednotlivých potravin. Samotné pořadí škodlivosti
už můžeme podle přiloženého klíče vyhodnocovat kdekoliv - v klubovně, ve
škole atd. Hru je možno pojmout i jako družinový boj, kdy jedna družina
půjde udělat „průzkum”do Delvity, druhá do Alberta a třetí třeba do „normální
sámošky”.
O výsledné pořadí tu vlastně soutěží samy potraviny a my jsme v tomto
Éčkovém boji jen rozhodčími.
Tabulky k určení škodlivosti:
veškeré připomínky, nápady a výsledky je posílejte na adresu: sbirame.ecka@centrum.cz
Použitá literatura: V. Syrový - TAJEMSTVÍ VÝROBCŮ POTRAVIN, Praha 2002
odborník, potravin.chemik - natur.toe.cz/
|